Kledingkast opruimen

Is het onoverzichtelijk in je kast? Vind je het lastig om een outfit te kiezen ’s morgens? Heb je er een hekel aan om gevouwen schone was in je kast terug te leggen, omdat de kast te vol ligt? Hebben je kinderen te veel kleren in hun kast? … Dan wordt het tijd voor een opruimbeurt.

Je kunt dit alleen doen op een saaie regenachtige middag of, in het geval je het een lastig klusje vindt, met iemand samen. Doe wat bij jou past. Ik geef je een paar tips:

 1. Leg een vuilniszak, dozen, wasmanden klaar. Voor de kledingstukken die weg mogen: textielafval (kapotte en kleding met vlekken), tweedehands winkel, Marktplaats/Vinded (goede kleding) en kringloopcentrum (goed en schoon, maar niet verkoopbaar). Misschien ken je iemand die je blij kunt maken met de kleding die jij niet meer past en draagt. Leg de kleren die de was in mogen of versteld moeten worden apart.
 2. Eén methode is om alle kleding uit de kast te halen en op bed te leggen en later de kleding die mag blijven weer terug te leggen. Je kunt ook plank voor plank, stapel voor stapel te werk gaan, mocht je minder tijd hebben of bang bent om het overzicht te verliezen
 3. Bekijk goed of de indeling van je kast praktisch is. Verhang indien nodig de planken en de roedes.
 4. Bekijk alle kleren stuk voor stuk en beslis: blijven, eerst passen/twijfel, weg, ander seizoen..
 5. Heb je veel tijd, dan kun je ter plekke kledingstukken passen. Een grote spiegel in de buurt is dan handig. Heb je minder tijd dan komen deze twijfelstukken ook apart in een doos, zodat je later kunt passen en beslissen. Vaak is het sneller om alle ‘twijfelkleding’ op een later tijdstip achter elkaar te passen.
 6. Vergeet ook je ondergoed, sokken, kousen, zwemkleding, shawls, jassen, schoenen niet
 7. Nu de kast toch leeg is… een schoonmaakbeurtje is zo gepiept. Stofzuigen en een sopje doen wonderen. Maak de kast goed droog.
 8. Kleding met juiste pasvorm én juiste kleur kunnen weer terug in de kast.
 9. Verdeel de kleding soort bij soort, bijv. lange mouw, korte mouw, mouwloos, truien, jeans,
 10. Alles wat een jaar of langer (seizoenskleding uitgezonderd) niet gedragen is mag nu echt weg.
 11. Maak tijdens het opruimen een lijstje met items die aan vervanging toe zijn of missen in de garderobe.
 12. Probeer ruimte over te laten in de kast zodat de gewassen stukken gemakkelijk teruggelegd kunnen worden.
 13. Je kunt met het opvouwen van kleding rekening houden met de ruimte die er in een kast of la is. Dit legt de kleding sneller weg en de stapels blijven langer in tact.
 14. Bij diepe kasten kunnen achterin de kledingstukken (op stapeltje of in opbergbox) die minder gedragen worden of bij een ander seizoen horen.
 15. Van leuke combinaties die je ontdekt tijdens het opruimen kun je een foto maken. Dit is handig voor de dagen dat je niet weet wat je aan moet. Dit kan ook voor kinderen werken die het lastig vinden om zelf kleren uit te kiezen.
 16. Kleine items kunnen ook in een mand, bak of open schoenendoos worden opgeborgen. Het verticaal opbergen van shirtjes, hemdjes, bh’s, broekjes werkt erg goed. Hierdoor heb je goed overzicht.

TIP: Bewaar een aantal oude shirts en sokken voor vieze klusjes, zoals voor het poetsen van schoenen, fiets, auto, kliko, kattenbak etc. Altijd handig om hiervan een paar op voorraad te hebben in de schuur.

TIP: Om miskopen te voorkomen kun je overwegen om een kleurenanalyse te laten doen. De aankopen die je daarna koopt hebben de juiste kleuren en staan je jou in ieder geval geweldig!

TIP: Plastic doorzichtige boxen zijn ideaal om kleding op te bergen, bijv. kleren die nog te groot zijn voor een jonger kind of kleren voor het andere seizoen.

WEETJE: Gemiddeld hebben Nederlanders 173 stukken in hun garderobe, waarvan er 50 onaangeroerd blijven. We kopen 46 nieuwe kledingstukken per jaar en gooien er gemiddeld 40 weg (bron: Hogeschool van Amsterdam)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s